Kwink: voor sociaal-emotioneel leren op school
Op onze school werken we in alle groepen met Kwink, een online methode voor sociaal-emotioneel leren. Inclusief burgerschap en mediawijsheid. Met behulp van Kwink leert uw kind belangrijke lessen voor het leven. Het oefent hiermee zijn sociaal-emotionele vaardigheden. Daarvoor is een veilige groep van belang. Een groep waarin kinderen zichzelf kunnen zijn en waarin verstorend gedrag als pesten niet voorkomt.

Kwink is een goed doordacht programma, gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten. Praktisch, leuk en altijd actueel. Gericht op preventie (van bijvoorbeeld pesten op school) en de kracht van een veilige groep.

Kwink:

  • Voorkomt verstorend gedrag en pesten
  • Kent een groepsbrede, preventieve aanpak
  • Zorgt voor een sociaal veilige groep
  • Verhoogt de leeropbrengsten
  • Werkt met vijf bewezen gedragscompetenties
  • Biedt iedere les unieke filmpjes
  • Voldoet aan de Wet Sociale Veiligheid
  • Is leuk!

Pesten en preventie
We spreken van pesten als het negatieve gedrag naar een ander doelbewust is, langere tijd aanhoudt en er sprake is van machtsongelijkheid. Lang niet alles is dus pesten. Uit wetenschappelijke literatuur over pesten blijkt dat je moet uitgaan van het verantwoordelijkheidsgevoel van de groep om pesten te voorkomen.

Kwink zet de kracht van de groep in tegen pesten
Een sterke, sociaal veilige groep voorkomt pesten. In zo’n groep spreken kinderen elkaar op een positieve manier aan op hun gedrag. Kwink leert kinderen hoe dat moet. Met een structureel, goed doordacht programma dat meetbaar is in ZIEN! van ParnasSys en daarmee al aan een belangrijke eis van de Inspectie van het Onderwijs voldoet.

Kwink: meer dan een anti-pest programma
Kwink is een methode die preventief werkt. Veel gedragsproblemen zijn door het aanbieden van goed onderwijs te voorkomen. Preventie is daarbij het sleutelwoord. Onderzoek bevestigt dat preventie vele malen effectiever en daardoor ook goedkoper is dan achteraf (curatief) repareren. Kwink leert positief gedrag aan en voorkomt zo in veel gevallen onnodige ‘reparatie’ achteraf.

Kwink magazine: ook met thuisinformatie
Twee keer per jaar verschijnt bij de methode het Kwink magazine. Een informatief en inspirerend blad dat een school met een abonnement op Kwink voor alle leerkrachten krijgt. In dit magazine staat ook informatie voor thuis. Dus ook voor u, als ouder! Met praktische tips en boeiende informatie hoe u thuis het sociaal-emotioneel leren van uw kind kunt stimuleren.

Lees het actuele Kwink magazine (bladerbaar)
Demofilmpje van Kwink 

Meld pesten
Elke school van Noventa heeft op haar website een meldknop voor Pesten. Dat doen we omdat een veilige sfeer op onze scholen belangrijk vinden en daarom nemen we de aanpak van pesten zeer serieus.

Wij willen dat iedereen pesten gemakkelijk bij ons kan melden. Wij kunnen er dan wat aan doen.
Je mag pesten anoniem melden maar liever hebben wij dat je dat met je eigen naam doet, want dan is het gemakkelijker om het probleem aan te pakken.
Wij nemen het melden van situaties waarin gepest wordt via de meldknop serieus. Jullie ook?!
De meldingen komen bij de directeur van de basisschool binnen, na een melding wordt er binnen drie werkdagen gereageerd.
Meer informatie over veiligheid op school, pesten, pestprotocollen en dergelijke is te vinden in het veiligheidsplan. Deze is ter inzage op school. Het vernieuwde veiligheidsplan komt binnenkort op de website van de school.